Programmerings­turné

DuVerden og NITO inviterer trinnet ditt til en spennende, lærerik og gratis programmeringsøkt! Dere er hjertelige velkomne til et besøk på DuVerden vitensenter, eventuelt så kommer vi gjerne på besøk til skolen deres.

 

Oppdatering 2.11: ALLE PLASSER ER NÅ BOOKET! Vi håper å gjenta suksessen neste år, dere er hjertlig velkomne til å sjekke ut våre andre gratis-tilbud, eller bestille et ordinært besøk enten hos oss eller hos dere. 

Oppdatering 01.11:
Nå har vi frigitt plasser fra kommuner som ikke har meldt seg tidligere, så vi har noen ledige gratis skolebesøk. Førstemann til mølla fra skoler i kommuner uten skoleavtale.

Norges fagorganisasjon for ingeniører og teknologer (NITO) har blant annet som mål å bidra til økt teknologiinteresse blant barn og unge for å styrke rekrutteringen til teknologi-utdanning. NITO Vestfold og Telemark ønsker et tett samarbeid med vitensentre som jobber mot samme målsetting.

DuVerden er regionalt vitensenter for Vestfold og Telemark. Vi jobber for å øke interessen, forståelse for og rekruttering til realfagene blant allmenheten og skoleelever. Vi skal være en realfaglig ressurs som gir et godt tilbud til skoler i vår region.

Gjennom våre felles og sammenfallende målsettinger har NITO og DuVerden funnet frem til samarbeidet om å gi dette tilbudet til skoler i vår region.

BEE-BOT

Passer for 1.– 2. trinn
Varighet ca. 60 min.
Maks 24 elever per gruppe

Bee-Bot er en liten, søt robot som kan programmeres ved hjelp av knapper på ryggen dens. Elevene skal styre Bee-Bot’en gjennom en løype og må planlegge på forhånd hvilke bevegelser som trengs og i hvilken rekkefølge. Oppdragene handler om telling og sortering av former og farger, og det er ikke nødvendig å kunne lese. Elevene jobber i grupper på to eller tre elever med hver sin Bee-Bot.

CODE STUDIO

Passer for 3. – 4. trinn
Varighet ca. 60 min.
Maks 28 elever per gruppe

Code Studio er et enkelt verktøy som lærer barna helt enkel programmering. Koble sammen kodeblokker for å styre figurer fra Star Wars, Frozen eller Angry Birds, og fullfør oppdrag. Code Studio er oversatt til norsk og krever kun at elevene kan lese litt. Eleven samarbeider to og to, lærer om enkle programstrukturer og øver seg på å tenke logisk og planlegge for å nå målene. Verktøyet er gratis og elevene kan jobbe videre med det på skolen eller fritiden.

LEGO SPIKE ESSENTIAL

Passer for 1. – 4. trinn
Varighet ca. 60 min.
Maks 24 elever per gruppe

Lego Spike Essential er utviklet av Lego for å introdusere elevene på småtrinnet for programmering. Programmeringen foregår på et grunnleggende nivå, og elevene kan velge mellom enkel ikonbasert programmering eller kodeblokker som man bl.a. finner i Scratch og micro:bit. Konseptet tar utgangspunkt i noen minifigurer som har hver sin egen personlighet, og korte historier rundt disse i ulike leksjoner. Felles for alle leksjonene er at de tar utgangspunkt i hverdagslige temaer og man må bruke Legoklosser og programmering for å løse oppgaven.

SCRATCH

Passer for 5. – 7. trinn
Varighet ca. 60 min.
Maks 28 elever per gruppe

Lær å lage animasjoner og enkle dataspill! Scratch er et programmeringsspråk beregnet på barn fra 8 til 16 år, og er en flott introduksjon til koding. Scratch bruker ferdige funksjonsblokker som lar deg flytte på figurer, spille av lyder og vise effekter. Disse blokkene kan hektes sammen i kjeder som til sammen blir programmer du kan leke med og vise frem til andre. Når du bruker Scratch trener du kreativiteten din, tenker logisk og samarbeider med andre elever. Elevene jobber to og to, lærer om hvordan programmet virker, utforsker mulighetene, og lager hvert sitt dataspill til slutt. Scratch er gratis og elevene kan jobbe videre med programmet på skolen eller fritiden.

LEGO MINDSTORMS

Passer for 5. – 10. trinn
Varighet ca. 90 min.
Maks 28 elever per gruppe

Mindstorms er Lego som kan programmeres. Settet består av en datamaskin innebygget i Mindstormsklossen, motorer og sensorer. Elevene jobber parvis og får hver sin Mindstormsrobot og iPad. De lager programmer på iPaden ved å koble sammen kodeblokker, og overfører disse til roboten. Oppdragene de får innebærer planlegging, måling og beregning.

MICRO:BIT

Passer for 5. – 10. trinn
Varighet ca. 90 min.
Maks 28 elever per gruppe

Micro:bit er en liten datamaskin, godt kjent for mange. Den er laget med formål om å lære barn og unge å programmere. Da mange allerede har kjennskap til Micro:Bit, tilbyr vi to nivådelte kurs. Det ene nivået er for nybegynnere hvor man blir kjent med Micro:Bit og lager noen enkle programmer. For de som allerede har programmert en del, kan man velge Robotball. Her programmerer man micro:biter som en fjernkontroll for å styre en bil. Opplegget avsluttes med en spennende konkurranse mellom gruppene.

Søknadsskjema

Fyll ut og send inn søknadsskjemaet under dersom dere ønsker en gratis programmeringsøkt med DuVerden Vitensenter. Ved eventuelle spørsmål kontaker dere Thomas Hansen på epost th@du-verden.no eller telefon 90 24 45 29.

Dersom du jobber i en kommune som har skoleavtale med DuVerden kan du ikke benytte deg av dette tilbudet, men kan bestille et ordinært besøk i skjemaet du finner link til på denne nettsiden.

 

Oversikt over hvilke kommuner som har bestilt

Oversikten oppdateres manuelt. Det kan derfor hende at noen kommuner som står som ledig allerede har sendt forespørsel.

Oppdatering 1.11. Vi har nå fjernet skolene som har benyttet seg av det ordinære tilbudet, og vi er over på venteliste. ALLE PLASSENE HER ER NÅ BOOKET. 

Ledige

Frigitte plasser er nå fullbooket.

 

Booket

Midt-Telemark – Folkestad skole

Sandefjord – Bokemoa skole (6.trinn)

Notodden – Tinnesmoen skole

Tønsberg – Ringshaug skole (4.trinn)

Holmestrand – Hof

Kragerø – Sannidal skole

Larvik – Ra ungdomsskole

Fått plass fra venteliste:

1. Bokemoa 5.trinn – Sandefjord

2. Ringshaug skole 2.trinn – Tønsberg

3. Klokkerjordet skole 9.trinn – Holmestrand

4. Langestrand skole 6.trinn – Larvik

5. Sauar friskole 5.trinn – Midt-Telemark

6. Sande skole 7.trinn – Sandefjord

7. Vennerød skole 5.trinn – Sandefjord

8. Brunla skole 10.trinn – Larvik

9. Lindhøy skole 2.trinn – Færder

10. Jordet skole 7.trinn – Larvik

Venteliste

Etter 1.november frigis besøk fra kommuner som ikke har bestilt, og disse kan gis til skoler på venteliste.