Historien bak AbelGøy

Abelkonkurransene het tidligere Abelgøy (kvalifisering på kommunalt nivå) og AbelGrenland+ (finale på regionalt nivå). Abelgøy ble første gang arrangert 1999 etter initiativ fra personer i Porsgrunn kommune og fra Forskningssenteret i Industriparken på Herøya. AbelGrenland+ så dagens lys 2002 i forbindelse med 200-årsjubileet for Niels Henrik Abels fødsel.

Frem til 2022 var Porsgrunn kommune koordinator for disse matematikkonkuransene. I 2023 ble koordinatorrollen overført til DuVerden vitensenter, regionalt vitensenter for Vestfold og Telemark.

Fra 2024 vil AbelGrenland+ bytte navn til AbelGøy Finale, en tittel som bedre reflekterer konkurransens karakter og målsetning om å gjøre matematikk til en morsom opplevelse for unge deltakere.

Vi ser frem til å fortsette å inspirere og utfordre unge matematikktalenter gjennom AbelGøy og fortsette å ære arven til Niels Henrik Abel.

Niels Henrik Abel – Det norske matematikkgeniet

Niels Henrik Abel var en utrolig flink norsk matematiker som levde for 200 år siden. Han ble født i 1802, og selv om han døde ung, i 1829, har han etterlatt seg en imponerende arv innen matematikken som vi fremdeles bruker i dag.

Hva gjorde Abel så spesiell? Vel, tenk på ham som en slags superhelt innen matematikk! Han elsket å løse matematiske mysterier og gåter, akkurat som du kanskje liker å løse gåter eller puslespill.

En av Abels mest kjente bragder var å finne ut at det er noen matematiske oppgaver som faktisk ikke kan løses med de vanlige regneregler vi lærer på skolen. Det var en viktig oppdagelse fordi det hjalp oss å forstå mer om matematikkens grenser.

Abel jobbet også mye med noe som heter «elliptiske funksjoner.» Du kan tenke på disse som matematiske verktøy som brukes til å beskrive former og kurver. Det er nyttige ting som brukes i alt fra dataspill til værvarsler!

Selv om Abel levde for 200 år siden, er hans matematiske ideer fortsatt viktige. Matematikere over hele verden studerer hans arbeid og bygger videre på det for å løse dagens utfordringer.

Så, Niels Henrik Abel var virkelig en superhelt i matematikkens verden, og hans bidrag hjelper matematikere og forskere den dag i dag. Hvem vet, kanskje du også kan bli en matematisk superhelt en dag!