Norges fagorganisasjon for ingeniører og teknologer (NITO) har blant annet som mål å bidra til økt teknologiinteresse blant barn og unge for å styrke rekrutteringen til teknologi-utdanning. NITO Vestfold og Telemark ønsker et tett samarbeid med vitensentre som jobber mot samme målsetting.
DuVerden er regionalt vitensenter for Vestfold og Telemark. Vi jobber for å øke interessen, forståelse for og rekruttering til realfagene blant
allmenheten og skoleelever. Vi skal være en realfaglig ressurs som gir et godt tilbud til skoler i vår region.
Gjennom våre felles og sammenfallende målsettinger har NITO og DuVerden funnet frem til samarbeidet om å gi dette tilbudet til skoler i vår region.
Passer for 1.– 2. trinn
Varighet ca. 60 min.
Maks 24 elever per gruppe
Bee-Bot er en liten, søt robot som kan programmeres ved hjelp av knapper på ryggen dens. Elevene skal styre Bee-Bot’en gjennom en løype og må planlegge på forhånd hvilke bevegelser som trengs og i hvilken rekkefølge. Oppdragene handler om telling og sortering av former og farger, og det er ikke nødvendig å kunne lese. Elevene jobber i grupper på to eller tre elever med hver sin Bee-Bot.
Passer for 3. – 4. trinn
Varighet ca. 60 min.
Maks 28 elever per gruppe
Code Studio er et enkelt verktøy som lærer barna helt enkel programmering. Koble sammen kodeblokker for å styre figurer fra Star Wars, Frozen eller Angry Birds, og fullfør oppdrag. Code Studio er oversatt til norsk og krever kun at elevene kan lese litt. Eleven samarbeider to og to, lærer om enkle programstrukturer og øver seg på å tenke logisk og planlegge for å nå målene. Verktøyet er gratis og elevene kan jobbe videre med det på skolen eller fritiden.
Passer for 1. – 4. trinn
Varighet ca. 60 min.
Maks 24 elever per gruppe
Lego Spike Essential er utviklet av Lego for å introdusere elevene på småtrinnet for programmering. Programmeringen foregår på et grunnleggende nivå, og elevene kan velge mellom enkel ikonbasert programmering eller kodeblokker som man bl.a. finner i Scratch og micro:bit. Konseptet tar utgangspunkt i noen minifigurer som har hver sin egen personlighet, og korte historier rundt disse i ulike leksjoner. Felles for alle leksjonene er at de tar utgangspunkt i hverdagslige temaer og man må bruke Legoklosser og programmering for å løse oppgaven.
Passer for 5. – 7. trinn
Varighet ca. 60 min.
Maks 28 elever per gruppe
Lær å lage animasjoner og enkle dataspill! Scratch er et programmeringsspråk beregnet på barn fra 8 til 16 år, og er en flott introduksjon til koding. Scratch bruker ferdige funksjonsblokker som lar deg flytte på figurer, spille av lyder og vise effekter. Disse blokkene kan hektes sammen i kjeder som til sammen blir programmer du kan leke med og vise frem til andre. Når du bruker Scratch trener du kreativiteten din, tenker logisk og samarbeider med andre elever. Elevene jobber to og to, lærer om hvordan programmet virker, utforsker mulighetene, og lager hvert sitt dataspill til slutt. Scratch er gratis og elevene kan jobbe videre med programmet på skolen eller fritiden.
Passer for 5. – 10. trinn
Varighet ca. 90 min.
Maks 28 elever per gruppe
Mindstorms er Lego som kan programmeres. Settet består av en datamaskin innebygget i Mindstormsklossen, motorer og sensorer. Elevene jobber parvis og får hver sin Mindstormsrobot og iPad. De lager programmer på iPaden ved å koble sammen kodeblokker, og overfører disse til roboten. Oppdragene de får innebærer planlegging, måling og beregning.
Passer for 8. – 10. trinn
Varighet ca. 90 min.
Maks 28 elever per gruppe
Micro:bit er en liten datamaskin, godt kjent for mange. Den er laget med formål om å lære barn og unge å programmere. Da mange allerede har kjennskap til Micro:Bit, tilbyr vi to nivådelte kurs. Det ene nivået er for nybegynnere hvor man blir kjent med Micro:Bit og lager noen enkle programmer. For de som allerede har programmert en del, kan man velge Robotball. Her programmerer man micro:biter som en fjernkontroll for å styre en bil. Opplegget avsluttes med en spennende konkurranse mellom gruppene.
Fyll ut og send inn søknadsskjemaet under dersom dere ønsker en gratis programmeringsøkt med DuVerden Vitensenter.
Ved eventuelle spørsmål kontaker dere Thomas Hansen på epost
th@du-verden.no eller telefon 90 24 45 29.
Oversikten oppdateres manuelt. Det kan derfor hende at noen kommuner som står som ledig allerede har sendt forespørsel.
Seljord
Kviteseid
Fyresdal
Nissedal
Sandefjord – Gokstad skole
Tønsberg – Eik skole
Larvik – Ra ungdomsskole
Siljan – Midtbygda skole
Tinn – Atrå barne- og ungdomsskole
Kragerø – Kragerøskjærgården montessoriskole
Midt-Telemark – Sauar friskole
Tokke – Høydalsmo skule
Vinje – Rauland skule
Holmestrand – Botne skole
Notodden – Tinnesmoen skole
Færder – Teigar ungdomsskole
Hjartdal – Sauland skule