Læringsløype 2-gradersmålet

Naturfag
10. trinn
Varighet ca. 90 minutter

I denne aktiviteten jobber vi med kjerneelementene «naturfaglige praksiser og tenkemåter», «energi og materie» og «jorda og livet på jorda».

En vanlig dagsplan ved besøk på DuVerden er læringsaktiviteten Lagring av CO2 i bergarter, lunsj og aktiviteten «2-gradersmålet», hvor de bruker utstillingen til å svare på spørsmål. Elevene har med mat og drikke til lunsjen. Beregnet tidsbruk er ca. 3 – 3,5 timer hvis man velger begge aktivitetene, noe vi anbefaler.

 

Kompetansemål

Naturfag

  • beskrive drivhuseffekten og gjøre rede for faktorer som kan forårsake globale klimaendringer
  • drøfte hvordan energiproduksjon og energibruk kan påvirke miljøet lokalt og globalt

 

Under besøket

Denne aktiviteten er en læringsløype i utstilling, hvor de gruppevis skal rundt på ulike installasjoner for å lære, diskutere og finne svar.

Elevene skal være verdenskonger for en dag, og bestemme all ressursfordeling i nye investeringer i energiproduksjon. Dette gjøres på en installasjon i utstillingen og de får opp hvor mye temperaturen vil øke på jorda de neste 10 årene ved elevenes valg. De får mulighet til å justere etter tilbakemelding fra installasjonen og DuVerdens pedagog, for å se om de får til en forbedring.

Andre installasjoner de skal gjennom i denne læringsløypa er installasjonen om karbonfangst og lagring på sementfabrikken i Brevik, katalysatoren, vannkraftverket og tekster på veggene.

Forarbeid

For å øke læringsutbyttet for elevene er det en fordel om det er gjennomført et forarbeid i forbindelse med besøket. For at elevene er forberedt på det vi skal snakke om, er det fint om dere repeterer hva drivhuseffekten er, og konsekvenser av økt drivhuseffekt og global oppvarming. For ekstra bakgrunnsinformasjon, les gjerne litt om hvor mye CO2-utslipp sementfabrikker har på verdensbasis.

Vi kan også anbefale å kombinere dette besøket med opplegget Karbonfangst og lagring enten i forkant eller etterkant.